Orasele inteligente au nevoie de specializari “smart”

Orasele inteligente au nevoie nu doar de solutii “smart”, ci si de specialisti in domenii noi, atat tehnologice, cat si administrative. Prima editie a evenimentului “Smart Education & Training – Pregatiti pentru orasele inteligente”, gazduita de catre Scoala Nationala de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a abordat concret problema pregatirii profesionale a noilor generatii de specialisti, aducand laolalta reprezentanti ai institutiilor guvernamentale, administratiei centrale, mediului universitar si ai organizatiilor publice si private implicate in promovarea conceptului Smart City in Romania.

Necesitatea unor politici proactive in domeniul educational a fost abordata inca din debutul primei sesiuni de dezbateri de catre Valentin Ionescu, consultant management, care a insistat asupra caracterului “disruptive” al noilor tehnologii inteligente, care au inceput sa aiba deja efecte vizibile in piata muncii. Idee preluata de catre profesorul Adrian Curaj, unul dintre promotorii Strategiei de specializare inteligenta a Romaniei, care a argumentat necesitatea crearii unor spatii de experimente educationale, in paralel cu personalizarea si diversificarea programei de invatamant.

Consilierul MCSI Maria-Manuela Catrina a abordat problematica oraselor inteligente in Romania din perspectiva sustinerii la nivel guvernamental a proiectelor Smart City, menita sa faciliteze materializarea conceptului in initiative concrete pe plan local, si a intensificarii procesului de alfabetizare digitala in invatamantul preuniversitar.

Zona tehnologica a proiectelor Smart City a fost adusa in prim-plan de catre Daniel Ionita, director CERT-RO, care a insistat asupra nevoii de specializari profesionale certificate in domeniul securitatii cibernetice, in timp ce Calin Vilt, consilier CNR-CME, a prezentat rezultatele Romaniei in domeniul Smart Grid, iar Iuliana Chilea, director ASRO, principalele standarde in vigoare cu aplicatii in domeniul oraselor inteligente.

Cea de a doua sesiune a evenimentului “Smart Education & Training” a apartinut reprezentantilor mediului universitar, care au abordat problema deficitului de specialisti IT la nivel local si european. Profesorii Vasile Baltac si Sergiu Iliescu, personalitati marcante ale industriei IT&C romanesti, au argumentat beneficiile unei curricule largi, in detrimentul specializarilor de nisa, abordare care prezinta avantajul adaptarii flexibile la noile cerinte ale pietei. Complementar acestei perspective, Roxana Voicu Dorobantu, reprezentantul Academiei de Studii Economice, a creionat rapid riscurile majore pe care le induce nivelul scazut al competentelor digitale inregistrat pe plan national. Problema pe care Agentia Nationala a Functionarilor Publici o abordeaza activ prin varii initiative de instruire si certificare, dupa cum a detaliat Adriana Carciumaru, director ANFPC.

Finalul celei de a doua sesiuni a apartinut reprezentantilor companiilor Microsoft Romania, PTC Eastern Europe si Swarco Traffic Romania, care au prezentat o serie de solutii si initiative concrete, atat in domeniul educational, cat si al proiectelor Smart City.

Concluziile primei editii a evenimentului “Smart Education & Training – Pregatiti pentru orasele inteligente” au fost sintetizate de catre profesorul Mircea Enache, presedinte Emi Systems, Center of Excellence an Planning (SUA), intr-un apel la mai mult curaj si indrazneala, la toate nivelurile, pentru a trece la actiune si a transpune in practica numeroasele strategii oficiale existente.

Evenimentul “Smart Education & Training – Pregatiti pentru orasele inteligente” face din parte din serie de evenimente nationale “Smart Cities of Romania”, organizata de catre Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate, Organizatia Romana pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport, Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei si ITS Events Management. Urmatorul eveniment din aceasta suita va fi expo-conferinta nationala “Smart Cities of Romania”, care se va desfasura pe 10-11 octombrie 2017, sub egida Senatului Romaniei.