Pe cand un oras romanesc certificat ISO 37120?

Anul acesta, in luna iulie, Gdynia, un port la Marea Baltica, a devenit primul oras polonez care a primit certificarea conform Standardului ISO 37120. De ce merita adusa in discutie stirea asta?
Pai, in primul rand, pentru ca ISO 37120 este un standard cu indicatori necesari certificarii serviciilor urbane si de calitate a vietii si este considerat de catre specialisti din intreaga lume ca fiind un element de baza in dezvoltarea proiectelor de Orase Inteligente (Smart City).
Desigur, exista la acest moment mai multe standarde pe aceasta problematica (ISO 37150/2014, ISO 37151/2015, ISO 37152/2016, ISO 37101/2016, s.a.) asociate Oraselor Inteligente, care sunt in plina dezvoltare si abordeaza probleme precum retelele electrice, interoperabilitatea infrastructurilor de comunicatii, securitatea informatiei, energiile regenerabile s.a.m.d. ISO 37120 vine insa cu o schimbare importanta de perspectiva – abordarea centrata pe problemele cetateanului, adica devoltarea, implementarea si integrarea tehnologiilor inteligente pentru a raspunde nevoilor reale ale oamenilor si nu doar de dragul tehnologiei.
Este un “amanunt” pe care o buna parte a localitatilor autohtone cu aspiratii “smart” trebuie sa il ia in considerare. Ce oras din Romania se poate mandri cu faptul ca 9 din 10 locuitori ai sai sunt fericiti ca traiesc in respectiva localitate? Gdynia o poate face. Si nu doar la nivel declarativ, ci proband-o cu seturi de indicatori stabiliti pe baza unor metodologii concrete si coerente.
Micul port de la Marea Batica nu este singurul oras est-european certificat ISO 37120. In registrul actualizat constant (orasele trebuie sa aplice periodic pentru recertificare) de catre expertii Consiliului Mondial pentru Date Urbane (World Council of City Data) se mai afla de anul trecut doua localitati croate. E adevarat insa ca in WCCD Global Cities Registry nu figureaza pana in acest moment decat vreo 45 de orase din intreaga lume (o treime din Europa, din care 5 olandeze). Fapt explicabil daca tinem cont de faptul ca standardul a fost lansat abia in 2014.
De ce este insa exemplul Gdynia relevant pentru Romania? Pentru ca orasul polonez are doar 250.000 de locuitori. Si nu este singura localitate mica din lista WCCD: Zwolle (Olanda) are in jur de 125.000; Koprivnika (Croatia) – putin peste 30.000; Aalter (Belgia) – nici 20.000. Valori insignifiante in comparatie cu agomerari urbane precum Londra, Amsterdam sau Barcelona, prezente si ele in “registru”. Aceasta este o dovada clara ca si localitatile mici au sanse reale de a se transforma in orase inteligente.

O initiativa interesanta se contureaza totusi zilele acestea. Consortiul Asociat organizarii ciclului de conferinte “Smart Cities of Romania” a decis sa se constituie in Comitet Tehnic, impreuna cu Organismul National de Standardizare, Asociatia de Sandardizare – ASRO, sa adopte aceste standarde in Romania, astfel incat procesul de transformare conform noii Agende Urbane a Uniunii Europene sa inceapa sa prinda contur pe baze solide. Cu siguranta vom reveni cu informatii noi pe acest subiect.