Stirile smartcity: Bulgarii construiesc un “Smart City” cu ajutorul chinezilor. Care sunt cele mai „verzi” orase din EU?

Bulgarii construiesc un “Smart City” cu ajutorul chinezilor

Autoritatile bulgare au anuntat lansarea proiectului “Saint Sofia” – un complex gigant dotat cu tehnologii “smart” de ultima generatie, care va fi construit in apropierea Capitalei tarii in urmatorii trei ani, in parteneriat cu companii chineze. Proiectul, facut public pentru prima oara in media in 2014 sub numele de “The Bulgarian Las Vegas”, va include mai mult hoteluri cu cazinouri, un aquapark, sali de conferinte, un centru comercial, cladiri de birouri si spatii verzi. Valoarea totala a investitiei este estimata la aproximativ 750 milioane de euro si va crea peste 1.800 de locuri de munca. Proiectul va fi implementat de compania chineza Bulgarian Development Holdings Limited, BDHL, si face parte din strategia “Belt and Road” a oficialitatilor de la Beijing de extindere a prezentei pe pietele externe pentru a compensa incetinirea cresterii economice cu care se confrunta marea republica populara. BDHL a anuntat in luna mai a.c. ca un alt investitor strategic care s-a alaturat proiectului este gigantul ZTE, grup detinut de statul chinez, prin intermediul subsidiarei bulgare ZTEICT.

Cele mai “verzi” orase din UE

Comisia Europeana a anuntat recent castigatorii premiilor “European Green Capital” si “European Green Leaf”. Cele doua distinctii se acorda anual oraselor cu cele mai eficiente politici urbane de mediu. Comunitatile cu peste 100.000 de locuitori pot aplica pentru competitia “European Green Capital”, in timp ce orasele avand intre 20.000 si 100.000 de locuitori pot aplica pentru premiul “European Green Leaf”. Pana in prezent, noua orase europene au primit titlul de “European Green Capital” din partea Comisiei Europene: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria-Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhaga (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016), Essen (2017) si Nijmegen (2018). Concursul “European Green Leaf” a fost initiat mai tarziu, printre invingatori umarandu-se orasele: Mollèt del Valles (2015), Torres Vedras (2016) si Galway (2017). Cu ocazia decernarii premiilor a fost dat si startul in noile competitii European Green Capital 2020 si European Green Leaf 2019. Strategiile verzi dezvoltate de administratiile publice se numara printre criteriile-cheie de evaluarea a nivelului de dezvoltare a proiectelor Smart City.

Casele inteligente castiga teren

Conform celui mai recent studiu “Smart Homes: M2M Market – Global Drivers, Restraints, Opportunities, Trends, and Forecasts to 2023”, realizat de Research and Markets, piata solutiilor M2M dedicate caselor inteligente va inregistra o rata anuala de crestere de 28,1% in urmatorii sase ani. Evolutia acestui sector este alimentata de dezvoltarea solutiilor Internet of Things, a tehnologiilor RFID, a aplicatiilor de inteligenta artificiala si a serviciilor Cloud, precum si de extinderea adoptiei device-urilor mobile si a conexiunilor Internet de mare viteza. Studiul nominalizeaza la capitolul inhibitori lipsa unor standarde unanim acceptate, interoperabilitatea limitata a tehnologiilor si, nu in ultimul rand, costul de achizitie al solutiilor Smart Home.